Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 17:16 - За опасностите в училище
Автор: highvoltage Категория: Други   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
2



Една много добра статия на Елена Кодинова за в-к Труд.

"Когато бях тийнейджърка в края на 80-те, родителите ни предполагаха, че най-голямата опасност са алкохолът и ранното забременяване. Защото това са били капаните на тяхната младост. И както ни дебнеха за това, изведнъж се заговори за СПИН и две мои съученички починаха от свръхдоза наркотици. Оказа се, че след необезопасен секс за нас бременността се оказваше добра новина. И че няколкото незаконно купени бири, преди да навършим 18, дори могат да минат за обучение как да се оправяме с по-безобидните психотропни вещества, преди да се сблъскаме с паркизана и хероина.

Моето училище реагира много адекватно на предизвикателствата на новото време.И ни скъса от лекции в часа на класния за вредата от дрогата и необходимостта от ползване на презервативи за спасяване на живота. Ако все още не беше социализъм, сигурно и автомат за кондоми щяха да ни сложат в тоалетните. И щяха да са прави.

Днес около тийнейджърите са се струпали толкова много заплахи, че ако съм учител, категорично щях да дам приоритет на просветата пред административните ограничения. Тя доказано върши много по-добра работа от всички забрани на света.
Няколко подсказки за по-важни от прекаляването с кофеин и таурин опасности към загрижените за здравето на децата институции. Нали не сте забравили как през 2004 г. две 14-годишни момичета удушиха своя съученичка, защото била по-хубава и това ги потискало? Днешните девойки са обсебени от мании за красота, прокламирани по всички медии. Преди да предозират с енергийни напитки, те започват да прекаляват с лаксативи и диуретици от аптеката в съседство с учебното си заведение, а някои направо си шмъркат кокаин и гълтат амфетамини, за да са слаби и красиви. Това се преодолява само с образование, не със забрани. Примерно - задължителен документален филм за хранителтите разстройства и срещи в клас с феминистки, които да обяснят на младите момичета, че жената има стойност отвъд външността си. Помните и наскоро излязлото в интернет клипче на детски секс, нали? Къде ви е задължителното сексуално образование още преди да е станало късно? Да не пропусна и пребитото от съучениците си момче, изпросило наказателно контролно от учителката. Децата в този случай не са се превъзбудили от енергийни напитки. Те носят много гняв в себе си и сигурно подобен модел на силово налагане са го попили някъде, а никой не е обърнал внимание.Дилъри на наркотици дебнат не само край гимназиите, но вече и край основните училища. Чичковци причакват невръстни девойки, че и младежи в прокурорска възраст, след часовете с лъскави коли. Или ги канят на срещи през интернет. Какви забрани трябва да се наложат за тези далеч по-големи опасности от малко кофеин в повече?

Колкото и физически да отдалечиш вредните вещества от децата, те в някакъв момент все ще успеят да стигнат до тях, ако чипът в главата им не е правилно програмиран. Днешните тийнейджъри са заливани с много по-големи изкушения и стените, които трябва да ги предпазят от тях, не бива да са административни, а образователни. И съобразени със спецификата на времето, в което живеят."





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: highvoltage
Категория: Политика
Прочетен: 65117
Постинги: 25
Коментари: 30
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930