Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 11:43 - В европейската културна столица Истанбул :-) се бунтуват срещу европейското изкуство
Автор: highvoltage Категория: Политика   
Прочетен: 1685 Коментари: 2 Гласове:
2



"Става ли Турция все по-религиозна и по-нетолерантна? След нападението от миналата седмица над посетителите на галерия в Истанбул, този въпрос разпалва отново страстите." Вместо баклава и любезности има сопа по модерното изкуство. Всичко би било разбираемо, ако турците просто не одобряваха безвкусните и лишени от мисъл модерни творения на разните там безхаберници и бездарници, но други са мотивите им.

Кой кого провокира?

30-те нападатели са предимно млади хора. Те нанасят удари по посетителите на галерията, сред които има и гости от Полша и САЩ. Налага се петима да бъдат настанени в болница. Станалото отново разпали дебата по въпроса дали Турция става все по-религиозна и все по-нетолерантна. Твърди се, че съседите от квартала близо до централния истанбулски площад "Таксим" често се оплаквали, че посетителите на новооткриващи се изложби консумирали алкохол пред галерията.В съседна галерия, чиито витрини също са били потрошени, понастоящем е изложен фотомонтаж на млад турски художник, който би могъл да провокира радикалните ислямисти. Творбата изобразява четири млади жени по бански костюми, вдигнали ръце край две минарета. Съседите на галерията обаче не искат и да чуят, че нападението би могло да е политически мотивирано. Според минувач, който на сутринта след атаката наблюдава почистването на отломките, виновни са посетителите на галерията: "Те пиеха навън пред галерията. 30-40 човека стояха на тротоара и блокираха пътя. Затова се стига и до скарването. Друго няма.", разказва той.
 Коментара на министъра на културата - не се заблуждавайте въпреки, че името е турско той е министър на халтурата у Турция - Ертуглур Гунай или нещо такова казва:"Nobody has the right to impose their traditional lifestyle in an Anatolian village on Istanbul," he said. "Then again, nobody has the right to ignore and insult the customs and traditions of the people here."
Аз пък мисля, че никой нямаше правото да "набутва" Истанбул за европейска столица на културата при положение, че от много столетия тя не е. Тя винаги ще е бивша такава независимо колко и какви  паметници на културата са останали на найна територия.




Гласувай:
2



1. rpatel - Не съм запозната с въпросният ин...
29.09.2010 11:52
Не съм запозната с въпросният инцидент, но според мен въпросът е много по-общ и звучи така: Става ли Турция за член на ЕС? Защото както знаем турците имат точно такива намерения. Да станат пълноправни членове на ЕС. Но, поне според мен, нито в културно, нито в религиозно отношения мястото им е там. И сега очаквам да скочат срещу мен привържениците на Турция и да ми обясняват как турската икономика е хиляди пъти по-развита от българската, а ето нас ни приеха... факт! Но тук не става дума за икономика, а за култура и традиции. А каквото и да правят турците, държавата им винаги ще си остане свързана в религиозно и културно отношение с изтока. И това просто няма как да се промени нито за година, нито дори за 10. Близо 100 години са минали от опита на Ататюрк да ги направи модерна държава, безспорно много е постигнато, но все още има твърде много да се работи. А и в наши дни сякаш се забелязва дори регрес и връщане към ислямските традиции и практики. Не съм аз тази, която да каже дали това е добре или зле, но със сигурно не е съвместимо с културата и ценностите на християнска Европа.
цитирай
2. highvoltage - Макар и на друго ниво този инцидент е ...
29.09.2010 13:47
Макар и на друго ниво този инцидент е ясен индикатор, че като изключим елита на Турция самите турци не желаят да се приобщят, както сама си написала, към официално християнска Европа.
Ако икономически трябва да са подбудите Турция да стане член на ЕС, това би направило нещата много лесни - държавата им да има някакъв особен статут, като основен икономически партньор на ЕС, но това не е единственото което искат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: highvoltage
Категория: Политика
Прочетен: 65178
Постинги: 25
Коментари: 30
Гласове: 69
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930